'Mah World




Tutorials : Buat header menggunakan Photoscape & Gimp
Friday, January 27, 2012 | 0 Gossip

Annyeong Chingu(s)
Berminggu minggu yang lalu,unnie aqilah request tutorials nk buat header dgn menggunakan photoscape & gimp . So,sekarang ica nak buat tutorials tu.Kalau tak faham & sebagainye,boleh tanye di shoutbox or just komen . Ica nak mintak maaf dkt unnie aqilah sbb lambat siapkan tuto nih :>
  


- Klik Button Editor 
#Rujuk gambar diatas :>


- Klik button menu di bahagian atas :> 
#Rujuk gambar





- Lepas klik button menu,pop up akan muncul (pop up ke name nye ?! belasah je lah )
- Klik New photo


-Tetapkan lebar & tinggi header korang . 
- Tekan Ok lepas dah tetapkan lebar & tinggi header 
#Rujuk gambar :>



-Lepas dh tekan button ok,akan muncul bende warne putih tu (ekceli ica tak tau name bende putih tu ape)
- Kalau bende putih tu dh muncul,klik button object di bahagian bawah 
#Bawah colour biru tu lah bende warne putihnye  :>



-Klik button T di bahagian bawah selepas tekan button object .
#Rujuk gambar



Tukar/Adjust yg ica bulatkan . 
- Lepas dh adjust/tukar yg dibulatkan,tekan Ok (bulatan warna biru)


- Jika nak letak gambar , Klik gambar gunung di bahagian object (dibulatkan warne hijau tue


-Bile dah tekan gambar gunung tu,pop up akn keluar :> 
- Klik 'photo' (dibulatkan warne merah)
#Rujuk gambar


- Lepas dah klik 'Photo'pop up akn keluar lagi :>
- Pop up akan keluar mcm diatas :> . Pilih gambar yang anda berkenan di desktop anda .
- Tekan Open or double click dekat gambar bile dh jumpe yg berkenan .



- Gambar yang korang pilih tadi akn muncul bersame same pop up.
- Tekan Ok di pop up (dibulat warne merah)
#Rujuk gambar :)


Kalau dah siap decorate header korang tu , tekan save .
Pastu ade bende alah yg ica tak tau ape name dye muncul . 
Korang just klik 'Yes' 


And then, korang tutup photoscape and bukak Gimp pulak :> 
Lepas dh bukak tu,korang pegi dkt File --> Open . 


Lepas dh tekan open , bende alah tu keluar lagi :> 
Korang cari lah name header yg korang dh save tadi tu .
And then tekan open.


Lepas dh tekan open,header korang tu akn muncul . 
Pastu,korang tekan button yg ica bulatkan warne merah tu . 
Lepas klik button tu,korang pergi dkt header tu and klik bahagian warne putih .
#Klik untuk tumbesaran. 


Lepas tu , korang halakan cursor dkt header tu and right click . 
Layer --> Transparent --> Add Alpha Channel .



Lepas tu , korang klik pulak button 'eraser' dan padam bahagian yang berwarna putih tu sampai tak de langsung warna putih . Faham ? 
Jgn pulakk korang padam tulisann tu . 


Lepas dh padam bahagian warne putih,korang right click dan pilih 
File --> Save as


 Tekan save . 
Kalau nak namekan header tu , belakang dye mesti ade PNG . 


Korang click yang  ica tandakan je . 
pastu save . 


Maaf screenshot tak berape jelas :>




Le Navigate

Posts About Links The Bias



I'm in love with Choi Siwon ▲
ArissaFarhanis♥


Chatters


Credits
Basecode by Chocolettha.
Template by Aina Hanani.
Colors by Colorpicker.
Images by We ♥ It.